Doelzoeker

Jouw levensdoelen voor zorg en welzijn op maat

Wat is Doelzoeker?

Doelzoeker is een hulpmiddel om na te denken over je eigen leven. Met Doelzoeker breng je in kaart wat belangrijk is voor jou in jouw leven. Bijvoorbeeld: Waar krijg je energie van? Waar zou je meer tijd voor willen vrijmaken? Wat maakt jou gelukkig?,... Het zijn zaken die richting geven aan je leven. Doelzoeker helpt bij het duidelijk stellen van jouw doelen. Deze doelen kan je vervolgens bespreken met je zorgverleners en met je eigen omgeving. Zo kan je samen de zorg maximaal afstemmen op jouw levensdoelen.

Doelzoeker bestaat uit een levensweg en een doelenfiche. Op de levensweg kan je nadenken over de verschillende zaken die voor jou belangrijk zijn. Op basis hiervan kan je doelen opstellen in de Doelenfiche.

Voor wie is Doelzoeker?

Iedereen kan met Doelzoeker aan de slag. Je kan Doelzoeker alleen invullen of samen met een familielid, vriend, zorgverlener,...

Waarom aan de slag gaan met Doelzoeker?

Doelzoeker helpt om inzicht te krijgen in wat voor jou belangrijk is. Op basis hiervan kan je doelen opstellen die je graag wilt bereiken. Deze doelen kan je nadien bespreken met je familie, vrienden en zorgverleners. Je kan uitleggen wat voor jou belangrijk is. Zo kan je bespreken welke richting jij uit wilt met de zorg die je krijgt of de ondersteuning die je ontvangt. Samen kan je afspreken welke accenten er in de zorg worden gelegd. Op deze manier kunnen zorgverleners hiermee rekening houden en zorg op maat aanbieden.

Hoe ga ik aan de slag?

De digitale Doelzoeker is een aanvulling op de papieren versie die door het Vlaams Patiëntenplatform reeds ontwikkeld werd in 2017. Deze papieren versie van Doelzoeker is nog steeds op te vragen via info@vlaamspatientenplatform.be.

Voor het invullen van de digitale Doelzoeker surf je naar www.doelzoeker.be waar je je kan aanmelden.

Wanneer je ingelogd bent, kan je aan de slag gaan. Je kan ook eigen afbeeldingen toevoegen die op de levensweg gebruikt kunnen worden. Deze levensweg bestaat uit drie delen: verleden, heden en toekomst. Bij elk deel horen enkele vragen die gaan over drie aspecten:

  • Je zelfstandigheid
  • Je talenten
  • Je relaties

Deze vragen helpen je om uit te zoeken wie of wat jou motiveert, wat jou doet volhouden in het leven, wat belangrijk is,... Om deze vragen te beantwoorden kan je foto's, illustraties of woorden toevoegen vanuit de mediabibliotheek. Daarnaast kan je ook zelf tekst, tekeningen en emoji's toevoegen.

Nadien kan je op basis van deze levensweg je doelen opstellen in de Doelenfiche.

Tips om de levensweg in te vullen

  • Bepaal je eigen startpunt. De Doelzoeker mag je helemaal invullen op je eigen manier. Er is geen juiste of foute methode. Je kiest zelf of je het liefst start met het verleden, het heden of de toekomst. Vervolgens bepaal je met welke vraag je start. Begin met iets wat goed aanvoelt voor jou.
  • Sommige mensen vinden de foto's een handig hulpmiddel, anderen kiezen voor een combinatie met illustraties en woorden. Anderen schrijven vooral in hun eigen woorden wat ze belangrijk vinden. Alle opties zijn goed.
  • Door een tijdsblok in te vullen, kan je op ideeën komen voor de andere delen. Zo helpt het jou om bijvoorbeeld te ontdekken wat je vandaag mist of wat je in de toekomst graag anders wilt doen. Het kan ook zijn dat er iets uit het verleden naar boven komt dat je in de toekomst graag terug wilt opnemen.
  • Sommige mensen gebruiken dezelfde foto graag op meerdere plaatsen. Dit kan eenvoudig door de foto te kopiëren en verslepen.
  • De Doelzoeker kan je alleen invullen, maar dat hoeft niet. Vind je het fijner om dit samen met iemand anders te doen? Vraag het aan je partner, een goede vriend, een familielid of een zorgverlener.
  • Sommige mensen vullen de volledige levensweg in één keer in, anderen vinden het fijner om dit in stapjes op te splitsen. Kies ook hier wat het beste werkt voor jou.